Het gebit van het paard bevat 12 snijtanden en 24 kiezen; bij mannelijke dieren zijn er ook nog 4 hengsten- of ruintanden aanwezig. Daarnaast kan er bij sommige paarden nog 2 wolfstanden in de bovenkaak te vinden, vlak voor de kiezen. Er zijn uitzonderlijke gevallen bekent dat er in de onderkaak nog 2 wolfstanden zijn aangetroffen.

 

Paarden tanden en mensen tanden zijn niet te vergelijken. Hyposodont versus brachydont.  Als bij ons de definitieve tanden eenmaal aanwezig zijn in de mondholte, moeten we het daar ons hele leven mee doen. Onze tanden hebben te stellen met een 'zachter' dieet dan paarden. Paarden moeten hun grofvezelige rantsoen voldoende fijnmalen met hun kiezen om een goede vertering te krijgen en daardoor slijten de tanden per jaar ongeveer 2 tot 3 mm af. Dit wordt gecompenseerd door het verder uit de tandkas komen van de tanden. Dit noemt men 'eruptie' en niet zoals je wel vaker hoort: 'groeien'. De volwassen kies is ongeveer 10 cm lang en het grootste gedeelte zit dus in de tandkas.

 

 

 

 

Snijtanden/hengsten of ruinentand/wolfstand.

De twee centrale (voorste) snijtanden komen uit vlak na de geboorte, de twee daarlangs rond 4 tot 6 weken en derde snijtand (buitenste) rond 6 tot 9 maanden. De melksnijtanden zijn anders van kleur en model dan de definitieve snijtanden, namelijk witter en kleiner. Het principe van wisselen is bij mens en paard dan wel weer gelijk; de definitieve tanden duwen de wortel stuk zodat de melktand uitvalt en de definitieve tanden verschijnen. Bij de voorste snijtanden is dit rond 3 jaar, de twee daarlangs rond 4 jaar en de buitenste rond 5 jaar. De ruinentand breekt door rond de leeftijd van 4 to 6 jaar. Soms hebben merrie's een mini ruinentand, je kunt deze dan voelen onder het mondslijmvlies. Oorspronkelijk was deze tand een afweerwapen, maar door de evolutie is deze functie verloren gegaan. De wolfstanden kunnen op de leeftijd van 8 tot 18 maanden verschijnen en soms als ze schuin zitten blijven ze verstopt onder het mondslijmvlies en zijn ze alleen voelbaar als een knobbeltje. Deze tanden kunnen problemen bij het paard opleveren.

Kiezen

De eerste drie kiezen zijn al aanwezig tijdens de eerste twee levensweken van een veulen, deze wisselen opeenvolgend vanaf ongeveer 2,5 tot 4 jaar. De laatste drie kiezen komen maar een keer door en wisselen dus niet! Vanaf 1 tot 3,5 jaar komen deze kiezen door.

 

Samengevat gebeurt er dus erg veel in de mond van een jong paard en is het bij jonge paarden geen overbodige luxe om 2 x per jaar een controle te doen.