De basis voor elke succesvolle behandeling is een duidelijke en nauwkeurige diagnose. Een volledig mondonderzoek omvat het bekijken en betasten van alle harde en zachte weefsels van de mondholte. Het doel van een preventieve gebitsbehandeling is het in een vroegtijdig stadium opsporen van eventuele afwijkingen die dan kunnen worden gecorrigeerd waardoor er schade aan het gebit en de weefsels wordt voorkomen.

 

Bij het onderzoek is het belangrijk om te zorgen voor een goede en veilige werkomgeving, zorg ervoor dat er geen voorwerpen in de ruimte staan waar je paard zich aan kan bezeren, maar zorg ook voor voldoende ruimte boven het hoofd van je paard. Daarnaast mag de vloer niet glad zijn.

 

Het liefste gebruik ik mijn eigen halster wat voldoende ruimte biedt voor het onderzoek. Je eigen halster is vast veel mooier, maar kan de wang tegen de eerste kiezen drukken en een behandeling kan dan niet goed uitgevoerd worden. Het halster dat ik gebruik is van materiaal dat goed gedesinfecteerd kan worden.

 

Ik ben in het bezit van een hoofdsteun, zowel een staande als een hangende. Uiteraard mag u ook zelf het hoofd van uw paard vasthouden, dit kan echter een zware aangelegenheid worden en daarnaast kunt u zich bezeren aan de mondsperder als het paard een afweerbeweging maakt. De mondsperder sluit ik tijdens de behandeling een aantal keer om te voorkomen dat het kaakgewricht van uw paard wordt overbelast. Om goed te kunnen kijken bezit ik naast een hoofdlamp voor de intake en behandeling, ook een goede lichtbron voor op de mondsperder. Deze geeft een contant licht in de mondholte, onafhankelijk van de hoofdbewegingen van mij.

 

Terwijl ik mijn materiaal klaar zet maak ik met u een praatje over eventuele bijzonderheden die u heeft opgemerkt aan uw paard. Mochten er klachten zijn over de voedselopname of als het paard te mager is kunnen we ook eerst het paard observeren tijdens het voermoment. Hoe zien de mestballen van je paard er uit?  Zitten er lange hooistengels in of onverteerd graan? Ook uitwendig wordt het paardenhoofd bekeken, is de symmetrie in orde, zijn er zwellingen te zien of etterige neusuitvloeïng? Merkt u iets tijdens het rijden; gaat t paard in verzet, heeft die zijn mond mond open tijdens het rijden of is het gedrag ineens veranderd? Dit kunnen tekenen voor een mondprobleem zijn. 

 

We kijken even naar de voor- en achterwaartse beweging van de onderkaak t.o.v. de bovenkaak op eventuele blokkades, ik kijk EN luister naar de zijdelingse beweging van de onder- en bovenkaak ten opzichte opzichte van elkaar. Je kunt hierdoor al onregelmatigheden aan het kauwvlak en mogelijk van de snijtanden opmerken.

 

Bij het openen van de lippen doe ik een eerste indruk op van de snijtanden. Staan ze goed tegenover elkaar en loopt het snijvlak mooi horizontaal tussen de snijtanden. De binnenkant van de lippen controleer ik op letsels en bij jonge paarden bekijk ik of de snijtanden goed wisselen. Vervolgens kijken we naar de mondholte die we eerst goed reinigen met een mondspuit met water om voedselresten te verwijderen. Niet alleen worden de kiezen afgetast op scherpe glazuurpunten, verhoogde kiezen, haken of losse kiezen, maar ook de tong wordt nagekeken op letsels. De tanden kunnen de tong beschadigen, maar ook het bit! Om te weten hoe scherp een glazuurpunt of een achterste haak kan zijn is er maar een manier: zelf even voelen!