Naar mijn idee zijn er twee belangrijke redenen om een gebitsbehandeling te doen. Voornamelijk om de mond van het paard comfortabel te maken als er klachten zijn; met pijn in de mond is het vaak lastig om met een fijne aanleuning te werken en het paard kan hierdoor vaker in verzet gaan. Daarnaast kan een gebitsbehandeling de kauwfunctie van de kiezen verbeteren zodat de voedselopname optimaal is en het voer dus beter benut wordt.

 

Handvijlen of tandraspen worden al meer dan 150 jaar gebruikt en zijn nog steeds essentieel en goed materiaal. Zo heb ik ook een set tot mijn beschikking. Mijn voorkeur gaat echter uit naar mijn elektronisch materiaal, in mijn geval een accu apparaat van Makita. Het grote voordeel van deze Makita is dat ik ook op plekken kan werken die niet voorzien zijn van een stroompunt. Door het gebruik van elektronische apparaten is de behandelingsduur voor een paard veel korter en kan er nauwkeuriger gewerkt worden, grotere correcties kunnen aangepakt worden. Vroeger werd een kiezenkniptang of een slagbeitel gebruikt om verhoogde delen te verwijderen....daar denk ik liever niet aan...het risico wat je dan loopt om de kies of zelfs wortel te breken!

 

Kan een gebitsbehandeling zonder verdoving? Ja dat kan, dit is echter afhankelijk van wat er behandeld moet worden en het paard. De voordelen van het gebruik van verdoving tijdens de behandeling is de veiligheid, minder stress, het paard doet geen negatieve ervaringen op en de behandelingen kunnen zorgvuldiger uitgevoerd worden. Ik kan d.m.v. Domosedan gel onder de tong het paard de verdoving geven,  de gel heeft een inwerktijd nodig en let op; na de sedatie mag het paard ongeveer 2 uur niet eten. Het uiteindelijke doel is een volledig afgeronde gebitsbehandeling dus wel of niet verdoven gebeurt in onderling overleg.

 

Het verwijderen van glazuurpunten vormt de basis van elke gebitsbehandeling, de buitenste rand van de bovenkiezen en de binnenste rand van de onderkiezen wordt gevijld. Glazuurpunten worden verwijderd en het raakvlak met de tong en de wang wordt mooi afgerond zodat er geen pijnlijke verwondingen ontstaan tijdens het kauwen. Door de slijtage aan het kauwoppervlak van de kiezen (zo'n 2 tot 3 mm per jaar) komen deze glazuurpunten steeds weer terug. Het kauwoppervlak zelf laten we zoveel mogelijk met rust zodat het paard zijn voedsel efficiënt kan vermalen. Alleen als de 'kammen' op het kauwoppervlak overdreven hoog zijn korten we ze in.

 

Pas als de kiezen behandeld zijn bekijken we de snijtanden en indien nodig korten we de verhoogde delen in met een handvijl of elektronisch gereedschap. Hierbij kijken we wederom wat het beste bij uw paard werkt. Bij grotere correcties zijn soms meerdere sessies nodig.